katras blog

5 interier trendov v letu 2021

1_INTERIER_5 trendov za leto 2021_zid galerija 3

Leto 2020 je posebno leto in vsekakor smo veliko bolj začeli ceniti svoj dom in ni nam več vseeno, kako izgleda in funkcionira interier, v katerem živimo. Naš dom je postal pisarna, učilnica, najboljša restavracija v mestu in še bi lahko naštevali. Veliko več damo na udobje in občutek domačnosti. Pandemija Corona virusa je tako vplivala tudi na trende notranjega oblikovanja za prihajajoče leto. Imate kakšen kotiček doma, ki ni izkoriščen, ali pa ga koristite le del leta? Potem je zdaj čas, da mu vdahnete novo življenje.

2_INTERIER_5 trendov za leto 2021_suho cvetje je vecno3
Sedaj je pravi čas, da stene okrasimo s fotografijami preteklih potovanj.

Vir: posterstore.com

T.i. »lockdowni« v letošnjem letu so nas na nek način prikovali na naš dom. Sedaj si končno lahko vzamemo čas za prenavljanje in urejanje. Konec koncev ne moremo vedeti, koliko časa bo pandemija trajala. Če smo že večino časa doma, je veliko bolje, da je ta funkcionalen in prijeten. Ker trenutno ne moremo ravno brezskrbno potovati, je to dobra iztočnica, da po stanovanju razobesimo fotografije iz prejšnjih potovanj in uredimo albume. V prihajajočem zimskem času se lahko lotite tudi kakšnega »naredi sam« (»Do it yourself«) projekta, kot je cvetlični aranžma iz posušenih cvetlic.

1. Vpliv pandemije – domača pisarna, kot se šika

Kar naenkrat smo pristali v novi realnosti in delo od doma je postalo sprejemljivo, celo priporočeno. Ta trend je v tujini prisoten že kar nekaj časa. Vsi seveda te možnosti nimajo, kdor pa jo ima, je verjetno že ugotovil, da delo za mizo v kuhinji na dolgi rok ne funkcionira. Rešitev je funkcionalna domača pisarna in te bodo v 2021 rasle kot gobe pod dežju. Brez skrbi, ni potrebno, da ji namenite veliko prostora – lahko jo skrijete celo v omaro. Dokler boste tam lahko shranili najnujnejše, kar za delo potrebujete, je to povsem dovolj. A ne pozabite, tudi v domačo pisarno vnesite nekaj domačnosti. Poskrbite za primerno osvetlitev in udoben stol in nared boste, da svet osvojite kar iz udobja svojega doma. Več o prenovi pisarne in mojem delu kot arhitektka za interier najdete tukaj.

3_INTERIER_5 trendov za leto 2021_domaca pisarna1
Domači pisarni ni potrebno nameniti veliko prostora, mora pa biti funkcionalna.

Vir: decorlovin.com
4_INTERIER_5 trendov za leto 2021_domaca pisarna2
Ne pozabite tudi v pisarno vnesti nekaj domačnosti, za boljše počutje ob delu.

Vir: homy.vn

2. Zimski balkoni so nov »it« kotiček doma

Je že res, da vsi balkona nimajo. Še bolj pa drži, da ga tisti, ki ga imajo, bolj redko uporabljajo. Pa še to samo v toplejših mesecih. Ker v teh časih težje gremo na skodelico kave v svojo najljubšo kavarno, je čas, da svojo »mini kavarno« odpremo kar na svojem balkonu. Uredite si primerno streho, da vas ne bodo zmotile padavine, ki jih je v zimskem času kar precej. Izpod postelje potegnite tisto najljubšo mehko odejo ali blazino, pobrskajte za kako svečo, ki jo lahko zaprete v lanterno v skandinavskem stilu. Kaj še lahko naredi balkon udoben in prijeten tudi, ko se temperature spustijo pod ničlo in je večino dneva tema? Romantične (božične) lučke gotovo, pa tudi električni grelec ali element ognja – bodisi si omislite manjši plinski kamin za na mizo ali »fire rink«. Vendar bodite pri kurjenju previdni, varnost je na prvem mestu.

5_INTERIER_5 trendov za leto 2021_zimski balkon
Na svojem balkonu si ustvarite najljubši zimski kotiček.

Vir: www.thereseknutsen.no
6_INTERIER_5 trendov za leto 2021_zimski balkon3
Na balkonu si omislite tudi romantične lučke in toplo odejo.

Vir: www.greenandthegreat.com

3. Suho cvetje – okras, ki traja večno

Obožujete cvetlične aranžmaje, pa vam je žal, ko rezano cvetje ovene in ga morate zavreči? Rešitev je suho cvetje, ki bo interier vašega dom krasilo dalj časa. Hkrati bo investicija v kvaliteten suhi aranžma veliko cenejša kot kupovanje svežih šopkov. Z malce iznajdljivosti si lahko dom s suhim cvetjem okrasite tudi sami. V 2021 so še posebej v trendu posušeni cvetovi raznih okrasnih trav (kot je na primer pampaška), suhi palmovi listi, bombaž itd. Ne morete pa zgrešiti tudi s kakšnim cvetjem, ki ste ga nabrali na svojem vrtu in primerno posušili. Božični venček iz suhega cvetja? Zakaj pa ne.

7_INTERIER_5 trendov za leto 2021_suho cvetje je večno
Aranžma iz suhega cvetja bo vaš dom krasil dalj časa.

Vir: uniqwacollections.com.au
8_INTERIER_5 trendov za leto 2021_suho cvetje je večno4
V letu 2021 bodo še posebej v trendu cvetovi raznih okrasnih trav.

Vir: i.pinimg.com

4. Zidovi kot iz galerije

Pogosto zrete v tisto prazno steno v dnevni sobi, pa ne veste, kako jo popestriti? Se vam ob tem nekje v omari valja tudi kakšno minimalistično slikarsko delo? Domači zidovi, ki izgledajo kot iz galerije, bodo v 2021 zelo modni. Ne bojte se pretiravanja s številom slik ali fotografij. Omislite si le nekoliko bolj umirjene (nevtralne) tone. Slike naj dihajo (poskrbite za dovolj širok bel rob iz paspartu kartona). Morda kakšni sliki le zamenjajte okvir, da bodo ti med seboj bolj usklajeni. Slike lahko tako po zidu »potujejo« tudi na drug zid. Tak interier izgleda še bolj dinamično, mar ne?

9_INTERIER_5 trendov za leto 2021_zid galerija 2
S številom slik lahko pretiravate, le poskrbite za barvno usklajenost.

Vir: https://www.britdotdesign.com/
10_INTERIER_5 trendov za leto 2021_zid galerija
Nič ne bo narobe, če vam kakšna slika »uide« čez rob na drugo steno.

Vir: www.pinterest.ca/brookandpeony

5. Nevtralno je še kako aktualno

Ste se odločili prepleskati stanovanje? Z nevtralno barvno paleto ne boste zgrešili, pa še umirjenih tonov se zlepa ne boste naveličali. V 2021 je aktualen tudi trend »nevtralno na nevtralno«, kar pomeni, da si lahko poleg nevtralnih sten privoščite tudi nevtralno pohištvo in dekor. Če vseeno ljubite barve, pa se k temu slogu podajo tudi pohištveni kosi v izzivalnih barvah – kontrast bo v interierju ustvaril še večjo dinamiko. Nevtralna paleta je že od nekdaj povezana tudi z nordijskim stilom oblikovanja interierja, ki se v prihajajočem letu zopet vrača.

Vas je kateri od letošnjih trendov navdušil? Pošljite mi kakšno fotografijo, kako ste ga uporabili v svojem domu. Če ste v dilemi, kako se tega lotiti, pa se lahko obrnete name tudi z vprašanjem / povpraševanjem.

11_INTERIER_5 trendov za leto 2021_nevtralno je aktualno1
K nevtralni paleti na stenah si lahko omislite kak pohištveni kos v živi barvi, za bolj živahen interier.

Vir: www.wallsauce.com
12_INTERIER_5 trendov za leto 2021_nevtralno je aktualno 2
Nevtralne barve so že od nekdaj spremljevalke skandinavskega stila, ki se vrača.

Vir: thatscandinavianfeeling.com

Katra Črep

Katra Črep arhitektka katras.blog

Pozdravljeni. Sem Katra, arhitektka, kulinarična navdušenka in popotnica. Dobrodošli na mojem blogu. 

MI ŽE SLEDITE?

katras.blog
Scroll to Top