katras blog

5 načinov, kako razdeliti prostor

1_INTERIER_5 nacinov kako razdeliti prostor_les

Največji izziv kar zadeva interier je ustvarjati dobre in prijetne ambiente. Ti omogočajo dobro počutje uporabnikov prostorov. Zelo učinkovito orodje za ustvarjanje takšnih ambientov je tudi razmejevanje prostora na manjše enote. S podobno logiko, kot stanovanja razdelimo na prostore z različnimi programi, se lahko lotimo razdeliti en sam prostor. Na kakšen način bomo to storili, je odvisno od različnih pogojev, kot sta npr. potreba po naravni osvetlitvi, kakšno stopnjo razmejitve želimo itd.

2_INTERIER_5 nacinov kako razdeliti prostor_rastline
Bo pregrada v prostoru začasna ali za daljše obdobje?

www.apartmenttherapy.com

Možnosti je res veliko, od vas pa je odvisno, katero boste izbrali. Najprej se je seveda potrebno vprašati, zakaj bi določen prostor pregradili oziroma zamejili. Kaj pravzaprav želimo s pregrajevanjem doseči? Pomembno je, da se odločimo, ali želimo bolj trajno ali začasno rešitev. Nenazadnje pa je tudi dobro vedeti, koliko smo za tak poseg pripravljeni odšteti.

1. Predelna omara je najbolj praktična rešitev

V kolikor se poleg želje po razmejitvi npr. dnevnega prostora borite še z večnim problemom, kam spraviti vse stvari, je rešitev s pregradno omaro za vas najbolj praktična. Z belo barvo omare nikakor ne boste zgrešili, zaprtost ali odprtost pregrade lahko dodatno kontrolirate s škatlami ali z dekorjem. Če ne želite tipskega kosa pohištva, se lahko obrnete na arhitekta. Ta bo skupaj z mizarjem pripravil rešitev pregradne omare, ki bo povsem skladna z vašim prostorom.

3_INTERIER_5 nacinov kako razdeliti prostor_predelna omara
Predelna omara ponuja tudi možnost shranjevanja.

Vir: http://www.sogirlyblog.com/
4_INTERIER_5 nacinov kako razdeliti prostor_predelna omara
Za rešitev po meri se obrnite na arhitekta za interier.

Vir: heatherednest.com

2. Za fleksibilnost uporabite zavese

Prostora ni potrebno vedno zamejiti zgolj z neko fiksno pregrado. Zavese ponujajo veliko bolj fleksibilno rešitev. Omogočajo vam namreč, da sami kreirate mikro ambiente glede na svoje trenutne potrebe. Z njimi kontrolirate količino naravne svetlobe v posameznem delu prostora, se igrate z odprtostjo prostora in s pogledi, pa tudi zadušite prenos zvoka. Tako lahko ločite jedilnico od dnevnega prostora, ali pa zgolj vašo »walk in« omaro od postelje v spalnici.

5_INTERIER_5 nacinov kako razdeliti prostor_zavese
Z zavesami se lahko igrate z odprtostjo prostora.

Vir: www.dezeen.com
6_INTERIER_5 nacinov kako razdeliti prostor_zavese
V spalnici lahko z zaveso ločite posteljo od »walk in« omare.

Vir: 25.media.tumblr.com

3. Makrame za boemsko vzdušje

Morda ste za makrame slišali pred kratkim, a nikakor ne gre za novost. Makrame je namreč stara obrt in umetnost vozlanja vrvi. Trenutno je zelo v trendu na porokah, zašel pa je tudi v interier. Preplet vrvi prostor ne le pregradi, ampak ga hkrati tudi mehča in topli. Za »boho šik« izgled vašega domovanja lahko prav makrame da tisto piko na i. Še boljša novica je, da si lahko makrame pregrado prostora z malce spretnosti spletete kar sami in tako svojemu domovanju dodate osebno noto. V hipu lahko ustvarite računalniški kotiček ali ločite jedilni del od kuhinje.

7_INTERIER_5 nacinov kako razdeliti prostor_makrame
Z makramejem lahko v hipu ustvarite računalniški kotiček.

Vir: abeautifulmess.com
8_INTERIER_5 nacinov kako razdeliti prostor_makrame
Makrame pregrado prostora si lahko spletete tudi sami.

Vir: sightunseen.com

4. Domača džungla

Če ste radi obdani z lepimi in negovanimi sobnimi rastlinami, potem vam je tale rešitev pisana na kožo. Domača džungla je trenutno zelo popularna. Rastline so lahko okras na polici ali v kotu prostora. Lahko pa postanejo »centerpiece« vašega prostora. T.i. zeleno pregrado lahko v interier postavite na različne načine. Cvetlične lonce lahko obesite iz stropa ali pa jih nizate na pregradno mrežo. Poskrbite le za stabilnost, saj so cvetlični lončki skupaj z rastlinami kar precej težki, sploh kadar jih zalijete.

9_INTERIER_5 nacinov kako razdeliti prostor_rastline
Zelena pregrada je lahko »centerpiece« vašega prostora.

Vir: www.etsy.com
10_INTERIER_5 nacinov kako razdeliti prostor_rastline
Pri obešanju cvetličnih lončkov na pregradno mrežo pazite na stabilnost.

Vir: heatherednest.com

5. Les za nekaj elegance

Za bolj prefinjeno rešitev razmejitve v prostoru izberite po meri izdelane lesene lamele. Gre seveda za nekoliko dražjo možnost, ki pa bo v vaš dom vnesla nekaj elegance. Les se dobro poda tako v bolj minimalistične interierje kot tudi v živahne eklektične prostore. Če se odločite za les, ga nikakor ne barvajte v druge odtenke. Naj zasije v svoji naravni barvi, ki je najlepša.

11_INTERIER_5 nacinov kako razdeliti prostor_les
Lesene lamele bodo v prostor vnesle eleganco.

Vir: www.contemporist.com
12_INTERIER_5 nacinov kako razdeliti prostor_les
Lesena pregrada se poda tudi k bolj igrivim interierjem.

Vir: www.ikea.com

Razmejitev večjih prostorov nam lahko prinese višji nivo bivanja, hkrati pa lahko pregrade med posameznimi deli prostora služijo tudi v praktične namene, kot je npr. shranjevanje. Lahko postanejo prava paša za oči in vaš dom resnično popestrijo. Odločite se za bolj zadržano ali pa nekoliko bolj drzno rešitev, kakor vam najbolj ustreza.

Katra Črep

Katra Črep arhitektka katras.blog

Pozdravljeni. Sem Katra, arhitektka, kulinarična navdušenka in popotnica. Dobrodošli na mojem blogu. 

MI ŽE SLEDITE?

katras.blog
Scroll to Top