katras blog

7 predlogov, kako pripraviti nepozabno zabavo za prvi rojstni dan

Biti starš je gotovo najlepša in hkrati najtežja naloga v življenju. Na svet pride malo bitje, ki ti pomeni vse, hkrati pa je tudi tvoja največja odgovornost. Komaj se dobro navadiš na novo vlogo, že se obrne eno leto. Pred vrati je zabava za prvi rojstni dan. Zame je bil to res zanimiv izziv, saj se kot arhitektka tudi takšnih “stranskih projektov” lotim celostno. Domači so mi pri izvedbi zelo pomagali in za to sem jim hvaležna. Svoje izkušnje sem strnila v 7 predlogov za pripravo nepozabne zabave za 1. rojstni dan in upam, da vam bodo v pomoč ali v navdih.

Če živite v hiši, je domača vrtna zabava za 1. rojstni dan v poletnem času najboljša izbira. Poskrbite če za plan B v primeru slabega vremena.
Ker živimo v hiši, smo se odločili, da bo Brinova zabava za prvi rojstni dan kar na domači terasi.

Vsekakor se morate najprej odločiti, koga boste povabili na rojstni dan svojega malčka. Ker je za nami korona čas in Brin še nima toliko prijateljev med vrstniki, sva se z možem odločila za praznovanje v krogu sorodnikov. Vsekakor pa je opcija tudi praznovanje za otrokove prijateljčke in njihove starše ali kombinacija obojega.

Hkrati je potrebno razmisliti, kje se bo zabava za prvi rojstni dan zgodila. Ker je poletje in živimo v hiši, smo se (tudi v skladu z vsemi ukrepi proti širitvi Covida 19) odločili za vrtno zabavo pri nas doma. Za organizacijo dogodka na prostem je vedno fino imeti plan B, da v primeru slabega vremena praznovanja ni potrebno odpovedati. Pozanimajte se tudi, ali ima kateri od gostov kakšno posebno dieto ter poskrbite zanje. V našem primeru sva trenutno na dieti le midva z Brinom, zato sva dobila posebno tortico.

Dandanes ni nič nenavadnega, če ima kateri od gostov (ali celo slavljenec) predpisano posebno dieto. NA zabavi za 1. rojstni dan poskrbite tudi zanje.
Pozanimajte se o morebitnih dietah vaših gostov ter poskrbite zanje.

1. Izberite temo, ki je blizu otroku in vam

Morda niste ravno ljubitelj tematskih zabav, a dejstvo je, da tematske zabave in otroci enostavno pašejo skupaj. Izbira teme na samem začetku vam bo pomagala tudi, da boste obdržali rdečo nit med načrtovanjem in vam bo na ta način gotovo lažje (tako pri izdelavi ali nakupu dekoracije, izbiri hrane in pijače, darilu…).

Tem je vsaj toliko, kot je otrok. A nikar se ne ustrašite. Izhajajte iz svojega otroka in konec koncev tudi iz sebe. Dejstvo je, da je to verjetno prvi in zadnji rojstni dan, kjer imate popolnoma proste roke (saj se bo kasneje vaš otroček najverjetneje želel vključiti pri načrtovanju zabave in tudi prav je tako). Imate kak lep spomin iz svojega otroštva? Je vam ali vašemu otroku blizu kakšna igrača, žival, risanka, knjigica ali celo sadje? Nekatere teme so bolj za fante, druge bolj za deklice. Spet tretje so primerne za oba spola.

Pri izbiri teme za zabavo izhajajte iz sebe in iz svojega otroka.
Zabava za prvi rojstni dan naj ima temo (izhajajte iz sebe in iz svojega otroka).
Tematsko je lahko obarvana tudi hrana na zabavi za 1. rojstni dan. K panda temi pašejo panda cakepopsi.
Tematsko naj bo obarvana tudi hrana na praznovanju.

Za svojega enoletnika sva z možem izbrala panda temo. Izhajala sva iz moževe igrače iz otroštva – pande – s katero se sedaj igra tudi najin Brin. Na Pinterestu sem odkrila frazo “wild one” ali “divja ena”, ki precej dobro opisuje preteklo leto (tako za našo družino kot tudi za cel svet). Na vabilo sem zapisala, da bo kmalu konec pandemije in da je sedaj čas, da se okužimo s PANDAmijo :). Liste monstere sem v dekoracijo vključila zato, ker mi je to najbolj ustrezalo. Doma sem namreč že imela kar nekaj takšne dekoracije. Vse skupaj je izpadlo precej barvito in zelo simpatično.

2. Tiskovine lahko naredite sami

Vabila, jedilnik, napise za sladko mizo (dessert table) ali zastavice za torto – vse to lahko izdelate sami. Če niste vešči oblikovanja na računalniku, se lahko tega lotite na roke. Le ustvarjalni bodite in nastalo bo nekaj unikatnega. Napisi in tiskovine dajo zabavi poseben pečat. Za vse, ki ne uporabljate oblikovalskih računalniških programov, je super rešitev Canva na spletu (možna je tudi uporaba aplikacije na telefonu). V Canvi najdete ogromno že oblikovanih tiskovin, ki jih lahko po želji spreminjate, s tem pa prihranite tudi čas.

Naša zabava za prvi rojstni dan se za dodelan izgled lahko zahvali Canvi. V Canvi sem namreč na hitro oblikovala vabila, napisne tablice za mizo s slaščicami, napis in listke za časovno kapsulo ter celo Brinov bodi, ki so mi ga prijazno natisnili v lokalni tiskarni. Vse skupaj je res dobro izpadlo. Fino je, da v primeru tiska na domačem tiskalniku uporabite malce boljši in trši papir.

Napisi in tiskovine dajo zabavi za 1. rojstni dan poseben pečat.
Zabava za prvi rojstni dan dobi z napisi in tiskovinami prav poseben pečat.
Za malčkovo zabavo za 1. rojstni dan si lahko omislite po meri narejen bodi.
Bodi za Brina so po moji predlogi natisnili v lokalni tiskarni.

3. Če imate premalo časa, hrano raje naročite

Z organizacijo in izvedbo praznovanja zabave za prvi rojstni dan je kar nekaj dela. Povprašajte za pomoč najbližje, tudi ko gre za hrano. Gotovo bo bolje, da se tisti dan posvetite gostom in otroku, hrano vam lahko tudi dostavijo. Mi smo naročili catering jedi iz žara in vsak si je postregel, kolikor je želel. To se je izkazalo za dobro odločitev, bilo je praktično tudi z vidika postrežbe in zelo okusno.

Čeprav zelo rada pečem slaščice, pa si tokrat nisem naložila tako velikega bremena. Naročila sem obe rojstnodnevni torti (za malo in veliko zabavo) kot tudi cakepopse v obliki pand. Ostalo mi je še toliko časa, da sem iz Oreo piškotov (ter bele in temne čokolade) naredila pandine šape ter pripravila domačo limonado. Torti sem naročila brez dekoracije, da sem se lahko sama pozabavala z njo .

Če nimate časa hrane pripraviti v naprej, lahko za zabavo za 1. rojstni dan naročite catering.
Z dostavo hrane boste prihranili čas in se lažje posvetili slavljencu in gostom na zabavi za prvi rojstni dan..
V poletnem času se na vsaki zabavi prileže sveža domača limonada.
Naročila sem manjšo torto za naše družinsko praznovanje in večjo za zabavo.
Naročila sem manjšo torto za naše družinsko praznovanje in večjo za zabavo za prvi rojstni dan.

4. Otroci obožujejo balone

Z baloni gotovo ne boste zgrešili. Otrokom so vedno zanimivi in tudi mi smo jih vključili v našo dekoracijo. Za kakšno veliko girlando iz balonov, ki so zadnje čase zelo popularne, je zmanjkalo časa. So pa balončki krasili tudi Brinovi torti. Super DIY “cake topperje” z balončki imajo pri Party Peku, kjer sem naročala tudi zlate napise za na torto.

Lateks balone v belih, zelenih, zlatih in črnih odtenkih sem kupila v Tediju (cenovno najbolj ugodno) in preko spleta. Za presenečenje sem Brinu priskrbela velik helijev balon v obliki pande, s katerim se je potem igral še ves teden. Vsakič, ko ga je zagledal, je rekel pa! 🙂

Otroci imajo radi balone, zato na zabavi za 1. rojstni dan ne smejo manjkati.
Otroci imajo radi balone, zato ti na zabavi za prvi rojstni dan ne smejo manjkati.
Torti za zabavo za 1. rojstni dan sem okrasila sama. Cake topper z baloni je izpadel super.
Balone sem uporabila tudi kot “cake topper” na torti.

5. Časovna kapsula kot edinstven spomin

Idejo o časovni kapsuli sem prvič zasledila na Instagram profilu Vanja in Lev, mi je bila zelo zelo všeč. Gostom na Brinovi zabavi sem pripravila listke, kamor so lahko napisali kakšno misel, željo ali napoved za Brina. Sporočila bomo dali v časovno kapsulo, jo zapečatili, Brin pa jo bo odprl na svoj 18. rojstni dan.

Zraven bom dodala še kakšen detajl iz praznovanja, fotografije, aktualni časopis, čestitko za Brina od naju s Klemnom in morda še seznam s trenutnimi cenami osnovnih živil. Pa tudi kirurška maska ne sme manjkati, v spomin na zelo čudne čase med epidemijo korona virusa. Plan je, da kapsulo zakopamo nekje na naši parceli in upam, da lokacije ne pozabimo :). Odpiranje kapsule čez 17 let bo za Brina gotovo zanimivo, saj se razen iz fotografij in našega pripovedovanja praznovanja ne bo spomnil.

Pripravite časovno kapsulo za hrambo spominov na zabavo za 1. rojstni dan.
Na zabavi za 1. rojstni dan pripravite časovno kapsulo za čudovit spomin.

6. Covid 19 je še vedno tu

Korona čas je zaznamoval naše življenje in kljub temu, da se situacija počasi umirja, je virus še vedno med nami. Zato se mi zdi pomembno, da se (če ne praznujete zgolj v ožjem družinskem krogu) to še vedno upošteva pri načrtovanju takšnih in drugačnih zabav. Izvedba na prostem je vsekakor dobra izbira, pa tudi, da gostom omogočite, da si razkužijo roke. Jaz sem se malce pošalila z napisi, da Covid 19 na tej privatni zabavi ni dobrodošel. S tem lahko goste na duhovit način spomnite, da vendarle epidemije še ni konec in da se moramo truditi in paziti še naprej.

Na zabavi za 1. rojstni dan upoštevajte trenutne ukrepe za zajezitev Covida 19.
Pri organizaciji zabave upoštevajte trenutne ukrepe za zajezitev Covida 19.

7. Začnite rojstnodnevno tradicijo

Ker gre za otrokov prvi rojstni dan, je to super priložnost, da začnete s kakšno rojstnodnevno tradicijo (palačinke za zajtrk, obisk živalskega vrta, ogled družinskih albumov. Všeč mi je ideja, da bi se vsak leto fotografirali na istem mestu pred hišo. Nekoč bomo lahko fotografije zložili skupaj in občudovali, koliko smo se v letih spremenili (še moramo izvesti).

V načrtu imamo še domači “cake smash” za Brina. Zadeva izgleda tako, da malčka posedeš pred manjšo preprosto torto (in poskrbiš za lepo ozadje) ter mu pustiš, da uživa in jo je kar z rokami. Vse skupaj fotografiraš in imaš še en lep spomin. Sicer verjetno to ne bo naša vsakoletna rojstnodnevna tradicija, ampak nikoli ne reci nikoli. Pomembno je tudi pihanje prve svečke na torti. Ker se je na našem družinskem praznovanju preveč dogajalo, smo na to čisto pozabili. A k sreči smo imeli še eno priložnost naslednji dan na zabavi.

Sladka miza na zabavi za 1. rojstni dan z otrokovimi fotografijami prvega leta.
Nepozabna zabava za prvi rojstni dan gotovo potrebuje sladki kotiček.

Tako nekako je izgledala zabava za prvi rojstni dan našega Brina. Veliko organizacije in priprav, a je bilo vredno, saj smo imeli čudovito praznovanje, Brin pa je zdržal čisto do konca. Ne morem verjeti, da sva že eno leto starša in neverjetno ponosna sva na najinega malega lumpa. In jaz sem ponosna tudi na svojega moža, saj je sam izdelal rojstnodnevno darilo za Brina – Piklerjev trikotnik.

Piklerjev trikotnik je super ideja za darilo za prvi rojstni dan, zlasti če ga oče sam izdela.
Kot darilo za prvi rojstni dan je moj mož izdelal Piklerjev trikotnik za Brina.

Ali tudi vas čaka zabava za prvi rojstni dan svojega malčka oziroma ste jo že organizirali? Napišite v komentar, kako ste si vse skupaj zamislili, dobre ideje je vredno deliti.

In še en nasvet za na konec – ne pozabite se zabavati, saj je otrokova zabava tudi vaša!

Katra Črep

Katra Črep arhitektka katras.blog

Pozdravljeni. Sem Katra, arhitektka, kulinarična navdušenka in popotnica. Dobrodošli na mojem blogu. 

MI ŽE SLEDITE?

katras.blog
Scroll to Top