katras blog

Teraco se vrača

1_INTERIER_TRENDI_teraco se vraca

Tako kot pri modi se tudi v arhitekturi in notranjem oblikovanju določeni stili in materiali iz preteklosti vračajo. Eden takih materialov je tudi teraco, ki se ga gotovo marsikdo spominja iz šolskih hodnikov. Ta material se je precej uporabljal recimo za talne površine, terase, stopnice itd. v socialističnih javnih zgradbah. Svoj vrhunec naj bi doživel v 70. letih, potem pa je za skoraj petdeset let utonil v pozabo. Danes se vrača v velikem slogu, bolj drzen, barvit in luksuzen kot kadarkoli.

2_INTERIER_TRENDI_Teraco je danes bolj barvit in drzen kot kadarkoli
Teraco je danes bolj barvit in drzen kot kadarkoli.

Vir: creativemarket.com

Ni pa teraco novodobni izzum, saj so ga  poznali že stari Egipčani tisočletja pred našim štetjem. V 18. stoletju so ga Benečani uporabljali za tlakovanje pločnikov, teraco v današnji obliki pa je bil prvič predstavljen v ZDA konec 19. stoletja. Če je v preteklosti pravi teraco veljal za cenejši material, se danes po ceni in kvaliteti postavlja ob bok marmorju in drugemu naravnemu kamnu.

Kaj je teraco?

Teraco je kompozitni material. V osnovi gre za koščke kamna ali stekla, ki so vezani s cementom, vliti kot celovit tlak ali stenska obloga. Površine so nato zbrušene in spolirane do gladkega, v mat ali nekoliko bolj luksuzni sijajni izvedbi. Značilnost teraca je prav naključen in zanimiv vzorec, ki ga dela tako posebnega in drugačnega. A pozabite na drobne in monotone vzorce iz sedemdesetih, danes je lahko teraco precej bol raznolik in barvit.

3_INTERIER_TRENDI_Teraco je kompozitni material iz cementa in kosckov kamna ali stekla
Teraco je kompozitni material iz cementa in koščkov kamna ali stekla.

Vir: www.covet.com.au

Teraco je rezerviran za talne površine

Ta trditev seveda ne drži. Če se je nekoč teraco res pojavljal predvsem na talnih in stenskih površinah, je v današnjem času zadeva drugačna. Pravi teraco, ki je izdelan na zgoraj opisan način, se še vedno pojavlja na talnih in stenskih površinah tako v notranjosti, kot tudi v eksterierju. Gre za zelo odporen material, ki je ob primerni obdelavi nedrseč in lahko kljubuje različnim vremenskim vplivom ter vlagi. Takšna površinska obdelava je zelo kvalitetna in na nek način brezčasna. 

Če vseeno niste prepričani, da bi se lotili tako trajnega posega v svoje domovanje, pa si lahko omislite na primer kuhinjski ali kopalniški pult v teraco izvedbi. Na tržišču najdete tudi ploščice v teraco vzorcu, stenske tapete in dekoracijo za dom.

4_INTERIER_TRENDI_Kuhinjski pult v teraco izvedbi
Omislite si lahko kuhinjski pult v teraco izvedbi.

Vir: www.home-designing.com
5_INTERIER_TRENDI_Teraco ploscice v kopalnici
V kopalnici naj kraljujejo ploščice s teraco vzorcem.

Vir: www.we-are-scout.com

Popestrite dom s teraco vzorcem

Izbira je seveda vaša. Tudi z manjšim finančnim vložkom lahko v svoj dom zapeljete nekaj elementov v teraco stilu, ki prinesejo svež veter, hkrati pa v sebi za marsikoga še vedno držijo močno nostalgično noto na šolske dni. Izberete lahko tekstil s teraco vzorcem ali razne dodatke za dom. Ponuja se tudi veliko možnosti za »naredi sam« izvedbo. Z ovijalnim papirjem v teraco vzorcu lahko ovijete dolgočasne škatle za čevlje in jih spremenite v dekorativne, ali pa si v svoji pisarni popestrite preproste plastične lončke za pisala.

Vas je teraco trend navdušil? Pošljite mi kakšno fotografijo, kako ste teraco uporabili v svojem domu. Če ste v dilemi, kako se tega lotiti, pa se lahko obrnete name tudi z vprašanjem.

6_INTERIER_TRENDI_Barvite tapete v teraco vzorcu za osvezitev doma
Barvite tapete v teraco vzorcu bodo osvežile vaš dom.

Vir: www.etsy.com
7_INTERIER_TRENDI_Crn teraco vzorec je rezerviran za najbolj drzne
Črn teraco vzorec je rezerviran za najbolj drzne.

Vir: www.instagram.com/elledecorationuk/
8_INTERIER_TRENDI_Mizica v teraco vzorcu naredi dnevno sobo sik
Mizica v teraco vzorcu naredi dnevno sobo šik.

Vir: makecalmlovely.com
9_INTERIER_TRENDI_S teraco ovijalnim papirjem si sami popestrite domaco pisarno
S teraco ovijalnim papirjem si sami popestrite domačo pisarno.

Vir: fabricadeimaginacion.com

Katra Črep

Katra Črep arhitektka katras.blog

Pozdravljeni. Sem Katra, arhitektka, kulinarična navdušenka in popotnica. Dobrodošli na mojem blogu. 

MI ŽE SLEDITE?

katras.blog
Scroll to Top