V sedmih korakih do popolne zabave za drugi rojstni dan

Otroške rojstnodnevne zabave so nekaj posebnega. Če že drugega ne, jih pripravimo še bolj s srcem in v želji, da bi bil naš slavljenec/ka resnično zadovoljen. Ob organizaciji zabave za drugi rojstni dan mojega Brina sem zelo uživala, prav tako kot leto poprej, ko je praznoval veliko enko. Definitivno sva z možem želela podoben sproščen “vibe” tudi na letošnjem praznovanju. Ker smo imeli srečo z vremenom, je bil naš piknik pred domačo hišo prava uvertura v poletje. Zabava, kot si jo vsak želi in o kateri se še dolgo govori. Svoje izkušnje in vtise sem tokrat strnila v 7 najpomembnejših korakov do popolne zabave. Zraven sem pripisala tista ključna vprašanja, na katera si morate odgovoriti, da bi tudi vaša rojstnodnevna otroška zabava izpadla nepozabno

1. Izberite rdečo nit zabave

Tematske zabave so pri otrocih precej popularne že od nekdaj. Vsaka zabava potrebuje neko rdečo nit, neko zgodbo, skozi katero popeljete gosta. S temo to najlažje dosežemo. Zgodba oziroma rdeča nit se začne že z vabilom, nadaljuje pa s prizoriščem, dekoracijo, hrano in pijačo, darili, aktivnostmi itd. Na temo že prej opomnite tudi goste, tako bodo bolje vedeli, kaj pričakovati.

Kaj bo tema vaše zabave? V resnici pri ideji ne potrebujete “obrniti celotnega interneta”, navdih lahko najdete že v čisto tipičnih otroških temah, kot so kmetija (to temo sem izbrala jaz), pravljice ali otroške risanke. Če boste izbrali malo bolj “splošno” temo, boste lažje poiskali vse za zabavo, saj je ponudba večja – marsikaj pa boste našli kar doma. Kar se tiče same izvedbe teme pa lahko vedno pokukate na Pinterest, kjer si lahko ustvarite svoj “board” (lahko je viden samo vam) in si vanj shranjujete vse ideje za zabavo. Tako boste imeli večji pregled nad tem, kaj želite doseči. Jaz poleg tega rada prebiram bloge, navdih za našo zabavo sem našla v temle prispevku.

Na temo praznovanja lahko slavljenca pripravite že prej. Brin že tako ali tako ves čas sanja traktorje in obožuje živali. Zato smo se pred praznovanjem odpravili na obisk turistične kmetije Sinkovič v Bučah (ker smo bili ravno na oddihu v termah Olimia), po praznovanju pa se je Brin prvič peljal s traktorjem pri sorodnikih na turistični kmetiji Apat v Gaberkah. Temo lahko vedno spremenite v doživetje in to si bo slavljenec najbolj zapomnil.

2. Lokacija pogosto narekuje tip zabave

Kot sem zapisala že v prispevku o pripravi nepozabne zabave za prvi rojstni dan je gotovo eno prvih vprašanj: Kje bomo imeli praznovanje? Lokacija že nekako sama namiguje na tip zabave. Nekatere opcije so možne v vsakem vremenu, spet druge samo v primeru, da ni dežja.

Od vas in vašega otroka (pa tudi od “budgeta”) je odvisno, kje boste izvedli zabavo za rojstni dan. Lahko se recimo odločite za igralnico z otroško animacijo, najamete piknik prostor ali pa zabavo organizirate doma (kot smo to naredili mi). Ko si boste odgovorili na to prvo vprašanje, boste bolje vedeli, v kateri smeri morate razmišljati glede same organizacije. Osebno se bolj nagibam k pripravi zabav v lastni režiji, te pa potrebujejo več organizacijske in časa. Hkrati pa so takšne zabave po navadi veliko bolj “budget friendly”.

Če boste zabavo organizirali v toplejšem delu leta, pa vedno razmislite o “planu B”, da vam deževno ali vetrovno vreme ne pokvari vzdušja.

3. Sestavite dobro vabilo na zabavo za rojstni dan

Preden sestavite in pošljete vabilo na zabavo za otrokov 2. rojstni dan, si boste morali odgovoriti še na druga pomembna vprašanja (odgovori pa vam bodo služili kot dobro ogrodje za pripravo zabave):

Kdo vabi? – Tole je “no brainer” a ne? Navedete ime slavljenca/ke Kaj se bo dogajalo? – Zabava / piknik itd. (+ tema) Zakaj pravzaprav povabilo? – Ker vaš otrok praznuje 2. rojstni dan Kdaj se bo dogajalo? – Podajte informacijo o datumu IN uri praznovanja Kje se bo dogajalo? – Navedite lokacijo praznovanja

Na vabilo ne pozabite dodati še informacije do kdaj in komu naj potrdijo udeležbo na zabavi (RSVP) ter morebitne dodatne informacije za obiskovalce (kje lahko parkirajo, ali morajo prinesti kaj s seboj – npr. kopalke, je kakšen dresscode itd.). Če boste na vabilu z besedilom ali grafiko nakazali še temo praznovanja, boste goste s tem vzpodbudili, da se na to pripravijo (bodisi v obliki darila, dress code-a ali kakšnega presenečenja…).

Ko obkljukate te ključne točke, ki so del vsakega dobrega vabila, ste že na pravi poti, da boste organizacijo zabave dobro izpeljali. Pri oblikovanju vabila in vseh tiskovin za zabavo si lahko pomagate s Canvo (za to opcijo se odločim jaz) ali oblikovanje zaupate grafičnemu oblikovalcu. Vse skupaj natisnite na domačem tiskalniku ali pa tisk naročite v tiskarni (premisliti je potrebno o tipu tiska ter o vrsti papirja).

Ker smo v 21. stoletju, vabila ni potrebno pošiljati po pošti. Izberite cenejšo opcijo in pošljite vabilo preko spleta. Mi smo vabilu dodali še video, kjer je Brin goste povabil na svoj rojstni dan. To je vse nasmejalo.

4. Gosti so ključni del vsake zabave, zato ne pozabite nanje

Seveda je glavna zvezda rojstnodnevne zabave slavljenec. Ampak zabave ni brez povabljencev, a ne? Gostje bodo dali vaši zabavi življenje, zato je prav, da se dobro počutijo.

Kar se tiče seznama povabljencev, se naprej vprašajte: Koliko gostov želite imeti na zabavi? Ker sva bila z možem z lansko izvedbo pri nas doma tako zadovoljna, smo se odločili zadevo na nek način ponoviti. Vendar se je letos poznalo, da je obdobje Covid epidemije sedaj že malce za nami. Število povabljencev je bilo letos večje, odziv na povabilo pa naju je pozitivno presenetil. Tako nas je bilo na našem domačem pikniku skoraj 50 (lani okoli 25).

Še eno pomembno vprašanje na temo gostov pa je: Kdo naj pride na zabavo? Tukaj govorim predvsem o strukturi povabljencev. Letos je bilo na zabavi kar veliko otrok (lani so bili samo odrasli). Vse to pa gotovo malce spremeni samo organizacijo, ker otroci želijo nekaj drugega kot odrasli. In ja, pri otroški zabavi niso povabljenci samo otroci. Lahko povabite tudi njihove starše ali pa druge sorodnike in prijatelje. Otroška zabava torej naj ne bo posvečena samo otrokom. Za odrasle je recimo predvsem pomembno, da dobro jedo in pijejo (tudi kaj alkoholnega), otrokom pa bodo najbolj všeč “dessert table”, tematska dekoracija in igrače.

5. Temo zabave imate, kaj pa dekoracija?

Izbrati temo, ki bo ljuba vašemu dveletniku ali dveletnici, verjetno ne bo tako težka naloga. Lahko pa se zatakne že pri razmisleku o dekoraciji za zabavo. Danes lahko na spletu (in v različnih trgovinah) najdete ogromno dekoracije. A katero izbrati, da zraven ne bankrotirate? Mi smo si izbrali temo kmetija, saj je Brinu zelo ljuba. Marsikaj za dekoracijo smo tako že imeli doma.

Pri dekoraciji se vprašajte: Katero uporabno dekoracijo potrebujem? Sem spadajo so predmeti, ki jih tako ali drugače potrebujete na zabavi. To so krožniki, pribor, prtički, kozarci, slamice, prti itd. S tem lahko zelo dobro poudarite temo zabave. Če imate veliko število obiskovalcev, lahko vedno zraven dražjih krožnikov in prtičkov s tematskimi motivi kombinirate preprostejše bele / enobarvne. Tako ustvarite prijetno dinamiko, da ni vzorcev preveč, ter nekaj prihranite. Če želite, lahko uporabite tudi krožnike, ki jih imate doma. Na pikniku lahko ponudite lesen pribor, ki izgleda fantastično. Jaz sem se raje odločila za kovinskega, saj smo s tem obtežili krožnike in rešili težavo z vetrom. Kar se prtov tiče, nismo komplicirali. Dessert table in miza z hrano sta imela navaden bel prt. Gasilske mize smo tokrat namesto prta oblekli kar v ovijalni papir (z motivi kmetije in v zeleni barvi). Razmišljajte “izven okvirjev”.

Kakšne balone potrebujem? Tako se mora glasiti vprašanje o balonih. Baloni na otroški zabavi (vsaj po mojem mnenju) ne smejo manjkati. Obstajajo lateks (navadni) in folija baloni, lahko so enobarvni ali s tematskimi motivi. Razmislite, kam jih boste namestili in ali morda potrebujete plin, da bodo stali pokonci. Mi smo balone obesili pod nadstreškom, zato plina nismo potrebovali. Iz balonov lahko spletete nadvse popularno girlando (na spletu boste našli veliko “tutorialov”, kako to narediti). Tudi moj mož in svak (hvala dragi mož in svak) sta jo letos naredila. Pomagala sta si s posebnim prozornim trakom za izdelavo girlande. Kako pa sedaj to veliko girlando obesiti na fasado hiše? Postavila sta vile in grablje ter jo obesila nanju. Bravo za izvirnost! Gostje so Brinu skupaj prinesli tudi figuro iz balonov na temo kmetije, kar je tudi odlična ideja za darilo, služili pa so tudi za lepo dekoracijo. Baloni pa lahko vedno krasijo tudi torto v obliki “cake topperja”.

Kaj pa D.I.Y. dekoracija? Seveda! Vzpodbujam vas, da čim več dekoracije izdelate sami oziroma jo poiščete doma. Tako vaši zabavi date malo bolj oseben pečat. Lahko naredite šopke za na mize. Jaz sem nabrala nekaj zelišč na vrtu in rožic na travniku ter jih dala v kozarce za vlaganje. V vsako “vazo” sem za poseben efekt dodala še bel cvet (trik, ki mi ga je zaupal lokalni cvetličar). Takšne cvetlične dekoracije niso le lepe, ampak tudi lepo dišijo. Saj vemo, da se na dobrih zabavah poskrbi za vsa čutila, a ne? Ker je bila naša tema kmetija sem iz kartona izdelala še zeleno štalo, za katero je moj mož potem poskrbel, da je stala sama. Sposodili smo si še nekaj kock slame, ki smo jih postavili pred to kartonasto štalo. Pri D.I.Y. bodite vseeno pozorni, da ne boste samo za material dali več kot za že neko gotovo dekoracijo.

6. “Ljubezen gre skozi želodec”

Ta pregovor velja tudi za organizacijo zabave, saj bo “ljubezen” do vaše zabave pri gostih hitro uplahnila, če jih boste pustili lačne in žejne. Ključni vprašanji pri tem sta:

Kaj bomo jedli? Če gre za piknik, boste gostom najbolj ustregli z dobrotami iz žara. V kolikor imate planirano večje število gostov, lahko naročite catering in si s tem prihranite čas – predvsem čas, ko se boste z gosti in predvsem slavljencem zabavali, namesto, da se ukvarjate s pripravo hrane. Marsikaj pa si lahko pripravite v naprej. Pijačo dobro ohladite, za poletne zabave je zelo zaželjen tudi led za dodatno ohladitev.

Slaščice in torta imajo na rojstnodnevnih zabavah (vsaj zame) posebno mesto. Zelo rada ustvarjam sladice, ker pa smo bili vse do dneva praznovanja odsotni, sem naredila kompromis. Torto za odrasle sem naredila kar v kozarčkih, manjšo torto za otroke in cakepopse na temo kmetije pa sem naročila (hvala Krušičarni) – to je bila super poteza. Gostje so pohvalili tako okus naročene kot domače torte (za nas je vedno zmagovalna kombinacija malina in čokolada). Pripravila sem “dessert table” z zabavnimi napisnimi tablicami (ker v tem zelo uživam) – nekaj slaščic in slanega sem kupila, nekaj sem jih naredila sama. Da, na tej “sladki mizi” so bile tudi slane stvari, saj so otročki po pričakovanjih “navalili” na sladko. Kasneje smo sladkarije umaknili nekoliko nazaj in jim spredaj ponudili slane prigrizke in sadje. Pravi hit “dessert table-a” pa je bila domača šabesa, ki jo je naredila moja svakinja. Steklen vrč se je non-stop praznil. Na tej točki vas opozorim, da imejte pripravljene več hrane in pijače za sladko mizo, da boste lahko kasneje še kaj dodali (ker bo po toplem obroku spet prijalo nekaj sladkega recimo). Za vsak slučaj sem sladko in sadje razdelila še na nekaj krožnikov in jih razporedila po mizah, da se niso rabili vsi vstajati.

Pri pijači pomislite tako na otroke (poleg bezgovega soka se je na sladko mizo prikradlo tudi čokoladno mleko), kot tudi na odrasle. Brez piva ni piknika, nekateri gostje imajo recimo raje vino. Ko se je dan prevesil v večer, pa se nam je vsem ljubiteljem gina prilegel gin tonik, ki ostaja zvesti spremljevalec vseh poletnih zabav (za odrasle goste seveda).

Koliko hrane in pijače potrebujemo? Gosti si bodo po hrani gotovo zapomnili zabavo, pomembno pa je, da je ne bo zmanjkalo. Hkrati vedno obstaja dilema, da ne bo ostalo ogromno hrane. O primernih porcijah pobrskajte po spletu, vprašajte gostinca za nasvet, če boste imeli catering itd. V osnovi mi tople hrane vedno naročimo za precej manj oseb, kot jih pride na zabavo. Pa vedno malo ostane (kar je bolje, kot da zmanjka). Pri sladkih stvareh ali kanapejih je fino, da imate vsaj en kos na osebo za posamezno vrsto. Tudi pri torti računamo 1 kos na osebo. Pri nas se je s torto super izšlo, nekaj kozarčkov in peciva smo potem razdelili gostom za domov (fino je imeti pripravljene kakšne škatle ali vrečke za ta namen).

7. V zabavo maksimalno vključite slavljenca

Za konec pa še pomemben korak – personalizacija zabave. A kako vključiti slavljenca v zabavo? Če dveletnik še fizično ne more kaj dosti pomagati pri okraševanju zabave (naš Brin se jevsaj trudil, da bi napihnil kak balon, a ni šlo), ga lahko v zabavo vključite na druge načine. Za začetek dodajte kakšno njegovo fotografijo. Jaz sem Brinu, tako kot za lansko zabavo, izdelala plakat s fotografijami iz vseh dvanajstih mesecev njegovega drugega leta. Mislim, da bo to kar moja tradicija, fotografije s prejšnjega plakata pa bom shranjevala v njegov album.

Na zabavi uporabite otroku ljube predmete in igrače (v našem primeru so to živali iz kmetije, traktorji in knjigice). Nekaj teh igračk sem razporedila po mizah za dekoracijo. Druge sem dala v leseno gajbico (zraven igralne podloge na travi) in dodala napis “kotiček za igro”. V drugo gajbico sem dodala nekaj knjigic na temo kmetije in živali – s pripisom “kotiček” za branje. S tem so se naši mali (in tudi veliki) gosti fino zamotili (seveda smo morali potem pripeljali tudi celoten Brinov vozni park, da so lahko otroci švigali po dvorišču.

Če veste, da se bodo gostje združili za obdarovanje, jim namignite, v katero smer lahko razmišljajo. Verjemite, takšnih namigov smo vedno veseli. To darilo lahko otroku prinesejo skupaj. Tako “večje” darilo potem otrok odpira na zabavi in je to posebna atrakcija. Del Brinovih gostov (tete in strici po moževi strani) so tako Brinu prinesli veliki traktor na pedala, kar odlično paše v temo praznovanja in je Brina totalno navdušilo. Druga darila (za katera smo tudi zelo hvaležni) pa v miru odprete skupaj z njim kasneje, preberete vse voščilnice in imate še naslednje dni “animacijo za otroka”. Ker so dveletniki ves čas željni akcije, je še sreča, da smo imeli pripravljen manjši bazenček in se je Brin med praznovanjem tudi malo namočil v vodi. Tako je ostal zadovoljen in vesel. Ker otroci so nepredvidljivi.

Posebej lepo je, če slavljenec pred vsemi upihne svečke na torti in mu vsi zbrani zapojejo pesem “Vse najboljše za te”. Našemu Brinu se je to zelo fino zdelo in z veseljem je prepeval z nami (to je namreč ena njegovih najljubših pesmic in jo poslušamo non-stop). Kot sem prej omenila, lahko kakšno tematsko doživetje za slavljenca pripravite tudi pred ali po zabavi.

To je sedem pomembnih korakov do popolne zabave za otrokov drugi rojstni dan. Pomembno je, da poiščete odgovore na ključna vprašanja in predvsem ,da v celotnem procesu načrtovanja in izvedbe zabave uživate. Ker to je na koncu dneva “point” vsake zabave, a ne?

Če tudi vi načrtujete kakšno otroško zabavo ali ste jo v preteklosti že imeli, mi lahko pošljete kakšno fotografijo na email. Kako se vam je zdel ta prispevek? Napišite mi v komentarje spodaj.

Katra Črep

Katra Črep arhitektka katras.blog

Pozdravljeni. Sem Katra, arhitektka, kulinarična navdušenka in popotnica. Dobrodošli na mojem blogu. 

MI ŽE SLEDITE?

katras.blog
Scroll to Top